Kastery

By w Cze 5, 2013 w Wędkarstwo spławikowe | 1 komentarz

Kastery, przepoczwarzone białe robaki, to przynęta rzadko stosowana przez wędkarzy. Myślę, że spowodowane to jest ograniczoną dostępnością w sklepach wędkarskich oraz przekonaniem większości wędkarzy, że to zepsuty robak…

Kaster to bardzo dobra przynęta na wszystkie ryby spokojnego żeru. Uwielbiają je leszcze, płocie, jazie, klenie, krąpie itp.

Jak je zrobić… porcję białych robaków płukamy w wodzie z płynem do naczyń, suszymy i wsypujemy do miski, dbając o to aby ich warstwa nie była zbyt gruba i odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Można popruszyć je mąką kukurydzianą, która wchłonie resztę wilgoci i zapobiegnie przed ucieczką naszej przyszłej przynęty z miski. Teraz czekamy na przepoczwarzenie. Trwa ono w zależności od świeżości robaków od 2 do 5 dni. Trzeba często sprawdzać stopień przepoczwarzenia. Idealne są poczwarki świeże, w kolorze miodowym czy jasno brązowym. Kiedy larwy zaczną się przeobrażać i w misce będą pojawiać się kastery w takich kolorach trzeba co kilka godzin sprawdzać i wybierać gotowe poczwarki. Aby zachamować proces dalszego przeobrażenia wkładamy je do zimnej wody i chowamy do lodówki. Tak zabezpieczone nasze przynęty mogą stać nawet powyżej 10 dni. Na przynętę nadają się tylko te, które utoną w wodzie.

Zachęcam wszystkich do łowienia na kastery bo to świetna i całoroczna przynęta, którą można nabyć tylko w dobrych sklepach wędkarskich…w moim również.